top of page

Spiritueel Woordenboek

Klik op de eerste letter van het woord dat je zoekt in het woordenboek. 

Woordenboek inleiding

Vergelijk het woordenboek met een basis kookboek, daarin wordt je uitgelegd welke begrippen er zijn, hoelang bloemkool gekookt moet worden, hoe bouillon getrokken wordt, hoe een sausje gemaakt kan worden, hoe je zandkoekjes bakt, enzovoort. Als je met die basisgegevens overweg kunt, kun je zelf gaan experimenteren en recepten voor culinaire hoogstandjes volgen.

Dit losse woordenboek is een basis kookboek voor alles wat spiritueel, esoterisch, paranormaal, new-age-achtig is.

Er zijn woorden en begrippen die veel meer uitleg en verdieping nodig hebben dan ik hier kan geven en die een beeldspraak nodig hebben om het duidelijk en overzichtelijk te houden. Dat vind je niet altijd hier. Waar ik in of mijn boek met kaartenset 'Dansen met je ziel' of in het boek 'Schatkamer van de ziel' of op een andere bladzijde van de website, dieper in ga op het woord, staat het bij de uitleg aangegeven.  

Ik heb er heel bewust voor gekozen om dit boek in ‘dagelijkse, gegronde, nuchtere’ taal te schrijven. De onderwerpen zijn vaak al moeilijk genoeg te bevatten,  veelal komt het op ‘geloven’ neer. Daarom dus kort, bondig, duidelijk, soms kort door de bocht, maar niet bewust bot.

Verwacht niet alle antwoorden, die zal je hier niet vinden want die kan ík niet geven. Wel heb ik geprobeerd een zo groot mogelijk scala aan dagelijkse woorden, begrippen en therapieën te benoemen. Begrijp dat er elke dag nog nieuwe begrippen, therapieën en theorieën bijkomen en je zult inzien dat dit boek nooit compleet kan zijn.

Daarnaast kan ik jouw pad noch inschatten noch effenen. Wel kan ik jou met dit 'jargon' woordenboek tot tolk zijn.

Aangezien meerdere spirituele woorden en begrippen onderling een samenhang hebben, probeer ik steeds deze lijntjes duidelijk te maken.

Dat is te veel omvattend om in dit woordenboek te doen. Daarvoor heb ik de kaarten van de levensboom 'Dansen met je ziel' en het boek 'Schatkamer' geschreven. Daarmee neem ik je mee op een spirituele ontdekkingsreis door de ‘levenskunstwereld’. Ik hoop je het inzicht te geven dat veel losse onderdelen die binnen de spiritualiteit genoemd worden allemaal, ongeacht hun eigen functie of aanzien, een samenhang hebben.

En dat die samenhang spiritualiteit in totaliteit is. Ik zal jouw gids zijn, zodat je aan het eind van de rondgang een indruk hebt van de mogelijkheden voor je eigen persoonlijke innerlijke ervaringen.

bottom of page