top of page

O woorden totaal

Occultisme

Occultisme wordt gebruikt als verzamelnaam voor van alles en nog wat dat heel vaag met ‘het spirituele’ aangeduid zou kunnen worden. Het slaat op verschillende groeperingen, praktijken en rituelen. Het woord occult  komt uit het Latijn en betekent zoveel als verborgen. Men gebruikt het woord occult vaak voor zogenaamde esoterische kennis die alleen voor ingewijden toegankelijk is. In antroposofie wordt onder occultisme de esoterische wijsbegeerte verstaan.

Het woord occult betekent; verborgen, geheim, bovennatuurlijk. Het occultisme staat voor een geheime wetenschap.

 

Nu is er niets nieuws onder de zon als ik zeg, onbekend maakt onbemind.

Afhankelijk van wie je spreekt, zal er meer of minder tot het begrip occult behoren. Als je een Jehova’s getuigen of een fanatieke protestant spreekt dan ben je al occult als je een tarotkaart vasthoudt. Want voor sommigen betekent occult simpelweg duivels.

Spreek je daarentegen een vrijmetselaar of heks dan wordt het pas verdacht occult als je met zwarte magie in de weer bent.

 

OHM

Ohm of aum is de oerklank. Het woord ohm komt uit het Sanskriet. Het ohm (of aum) teken staat voor een heilige lettergreep uit hindoeïstische en boeddhistische gebeden.

Het symbool voor ohm is een 3 met daaraan vast een O. \

Volgens de meest voorkomende verklaring staat de 3 voor het goddelijke en de schepping. En de O voor de eenheid en het oneindige.

Waar, wanneer of hoe dit symbool is ontstaan is heel onzeker. Zeker is wel dat het heel erg oud is.

De oerklank ohm wordt heel vaak als mantra gebruikt om weer in je centrum te komen, in balans met jezelf.

In de christelijke leer is het vergelijkbaar met Amen.

 

Onderwereld Godin Hella

Godin Hella is in de Noordse Tradities de godin van de onderwereld en het dodenrijk. Zij en haar dodenrijk hebben niets te maken met het christelijke machtsmiddel hel en verdoemenis.

Onafhankelijke conclusies van de Nederlandse John Palmer en de Duitse Ulrich Magin brachten aan het licht dat de altijd kaarsrechte wegen tussen de kerk en de begraafplaats in de lokale geschiedenis vaak doodwegen, lijkwegen of hellewegen genoemd werden. Frappant detail is dat deze wegen altijd naar het noorden lopen, richting de Godin Hella. Is daar door de kerk de negatieve hel van gemaakt?

  • Kijk in de SCHATKAMER. Daar vind je informatie over het boek De Schatkamer waarin je meer uitleg en verdieping van het hoofdstuk  Noordelijke tradities  vind.

 

Onstoffelijk

Een levend lichaam wordt een stoffelijk lichaam genoemd. Dat deel van ons, dat zichtbaar en tastbaar is. Een verschijning van dierbaren en/of spoken noemen we een onstoffelijk lichaam omdat het tastbare lichaam ontbreekt en er slechts een transparante projectie in de aura plaatsvindt.

Het onstoffelijk stuk van je tastbare lichaam is de aura die voor de meeste mensen niet zichtbaar is.

  • Kijk bij ZIELDANSEN. Verdere verdieping en uitleg is te vinden in de orakelkaartenset DANSEN MET JE ZIEL, om te zien wie de beschermers van je ziel zijn. Kijk bij het hoofdstuk Aura. 

 

 

Onzichtbare geestelijke wereld

De Wijze Grootmoeders (bron 9) zeggen dat wij allemaal deel uitmaken van De Bron van het Grote Geheel. En dat van De Bron van het Grote Geheel één bepaald gedeelte zichtbaar is. Zij zeggen: ‘Onze werkelijkheid bestaat niet alleen uit wat we kunnen zien, maar duikt in feite dieper in het Heilige Universum, in de eenheid en de dynamiek van het geziene en het ongeziene.’

De Bron van het Grote Geheel wordt ook aangeduid als astraal. Het woord astraal, alsmede het woord ster is afgeleid van het Griekse woord aster. Heel globaal is het astrale gebied het ongrijpbare, het onstoffelijke (dus niet zichtbare) en de geestenwereld.

 

Dimensies zijn onze waarnemingen van de trillingen van de energie van De Bron van het Grote Geheel . Door de groei van onze ontwikkeling zijn we in staat hogere trillingen waar te nemen en te integreren in ons bestaan. Door de ontwikkeling van de mensheid, waarbij we onderling verbonden zijn door het collectief geheugen, zijn we tot een bepaald niveau van ‘zijn’ gekomen. Dit, gecombineerd met het feit dat we nu een nieuw (sterrenbeeld)tijdperk ingaan of al ingegaan zijn, maakt dat wij weer een stapje verder in onze ontwikkeling kunnen gaan. Deze ontwikkeling wordt decentie genoemd, de ontwikkeling in onze collectieve trilling.

 

In De Bron van het Grote Geheel is er sprake van de sferen. Met de sferen wordt de plek bedoeld waar alle intelligenties en zielen zijn. De sferen zou je kunnen zien als ‘etages’ binnen een deel van ‘De Bron van het Grote Geheel ’. Je zou het kunnen vergelijken met de atmosfeer van onze aarde; hoe hoger je komt hoe ijler de lucht. Voor de sferen geldt, hoe hoger je komt hoe hoger de trilling.

  • Kijk bij ZIELDANSEN. Verdere verdieping en uitleg is te vinden in de orakelkaartenset DANSEN MET JE ZIEL, om te zien wie de beschermers van je ziel zijn. Kijk bij het hoofdstuk De Bron van het Grote Geheel.

 

 

Openen

Binnen het spirituele wordt de kreet ‘je openen’ of ‘je openstellen’, continu gebruikt.

Voor velen is het vaak een brug te ver om deze totale overgave op te kunnen brengen.

Toch behelst het niet veel meer dan dat je open moet staan voor nieuwe dingen. Niet vast blijven zitten in de zekerheid van het vooroordeel. Maar proefondervindelijk kijken wat er gebeurt als je iets nieuws ondergaat.

Nu willen de meeste goeroes dat ‘als je ooit gezwommen hebt, je nu van de hoge duikplank springt’. Maar je kan ook eerst een dikke teen in het water steken en voorzichtig het trapje afgaan om in het water te komen.

In beide gevallen probeer je een nieuwe ervaring op te doen, alleen is de benadering anders.

 

Orakels

Orakel stamt af van het Latijnse woord orara dat spreken betekent.

Orakelen staat voor; ‘onder hogere inspiratie, raadselachtige, geheimzinnige verkondigingen doen’. Door die verkondigingen zou men voorspellingen doen. Het verwijst daarmee naar een persoon die wijze raadgevingen kan doen, al dan niet geholpen door het onzichtbare.

Orakels waren in de Griekse mythologie een communicatiemiddel tussen de gewone man en de goden.  Denk hierbij aan het orakel van Delphi. Tijdens het WK van 2010 werd een octopus met de naam Paul, die in een aquarium de voetbaluitslagen voorspelt, ook als orakel gezien. 

 

In deze tijd worden orakels meer gezien als methodes om je eigen onderbewuste te raadplegen. Denk hierbij aan de tarotkaarten, het I Tjing en de runen etc. Dit noemt men ook wel divinatie en de mensen die hiermee kunnen werken hoeven niet perse paranormaal begaafd te zijn. Of zoals Phyllis Curott het zo mooi zegt; een orakel gebruiken is zoiets als een bril opzetten, een telescoop of juist een microscoop gebruiken. Ze helpen je te zien wat je zonder het hulpmiddel niet kunt zien.

  • Kijk bij ORAKELS voor meer uitleg van dit woord. En kijk bij SCHATKAMER daar vind je informatie over het boek De Schatkamer waarin je nog meer uitleg en verdieping van dit woord vind.

 

 

Orakelkaarten

Onder andere tarotkaarten zijn orakelkaarten en worden gebruikt bij het voorspellen van de toekomst en/of het beantwoorden van levensvragen. Maar ook engelenkaarten of opgestegen meesters zijn orakelkaarten. De getrokken (gekozen) kaart houd je een spiegel voor, waardoor er een inzicht ontstaat.

 

Het voorspellen van de toekomst of het beantwoorden van levensvragen door middel van orakelkaarten wordt divineren of divinatie genoemd. Alle vormen van kaartlezen wordt met een duur woord cartomantie genoemd.

  • Kijk bij ORAKELS voor meer uitleg van dit woord. En kijk bij SCHATKAMER daar vind je informatie over het boek De Schatkamer waarin je nog meer uitleg en verdieping van dit woord vind.

 

Orbs

Orbs zijn mysterieuze (ronde) lichtbollen op alledaagse foto’s. De meeste orbs zijn zichtbaar op foto’s  die ‘s avonds of ’s nachts mét flitslicht genomen zijn. Maar, onderstaande foto heb ik tijdens een midzomerwende zonder flitslicht genomen.  Er was nog volop daglicht.

Uiteraard zal je niet op alle foto’s orbs aantreffen, maar blijkbaar gebeurt het vooral op een ‘happy-plek of zogenaamde spirituele krachtplaatsen’. Staan er meerdere of zelfs een hele zwerm orbsen op je foto, dan spreekt men van een orbsrain.

 

Ze zijn net zo mysterieus als de graancirkels. Sceptici zeggen  flauwekul, het zijn stofdeeltjes die

door het flitslicht voor een reflectie zorgen.  Er zijn ook orbs gefotografeerd die bijvoorbeeld half

achter een boom schuilgingen en daarmee wordt de sceptici de mond gesnoerd.

 

Voor mensen die er ‘heilig in geloven’ zijn orbs elementalen. Oftewel net zoiets als een elfje,

maar nu rond van vorm. Deze foto heb ik zelf gemaakt tijdens een zonnewende, bij klaarlichte dag.

 

Osho, Bhagwan Shree Rajneesh

De in 1931 geboren Indiër met de naam Rajneesh Chandra Mohan, werd in de jaren zeventig bekend als de Bhagwan Goeroe. Zijn volgelingen komen vanuit de hele wereld. 

 

In 1956 studeert hij af aan de faculteit der filosofie. Hij gaat werken als docent en wordt later benoemd tot hoogleraar op de universiteit van Jabalpur. In 1966 begint hij rond te trekken door India. In 1968 vestigt hij zich als spiritueel leraar in Bombay.

In 1974 opent hij zijn eigen ashram in Pune, India. Het wordt een zeer goedlopende leefgemeenschap en meditatiecentrum waar vele Europeanen en Amerikanen naar toe komen. In de tussentijd zijn de volgelingen hem Bhagwan gaan noemen, wat staat voor De Gezegende. Dit alles ondanks dat hij bij tijd en wijle zich volledig terugtrok. Maar voor zijn volgelingen was hij een heilige geworden. Velen namen onder zijn leiding een andere naam aan.

 

In de jaren tachtig wordt de gezondheid van de Bhagwan stukken slechter en wordt hij voor medische behandelingen naar Amerika gevlogen. Zijn volgelingen kopen, al dan niet op zijn verzoek, een ranch van 64.000 hectare in Oregon en toveren die in no time om in een welvarende stad met 5.000 inwoners die volledig selfsupporting is. Zelfs als tijdens de zomerfestivals dit aantal verviervoudigt. Zijn volgelingen gaan allemaal in het rood roze en oranje gekleed, om zo een nieuw begin te symboliseren.

 

In de periode in de Verenigde Staten gaan hele opmerkelijke verhalen rond. Men zou daklozen inlijven om zo meer mensen (en dus stemrecht) te krijgen. De seksuele normen werden niet zo nauw genomen en volgens zeggen ook niet als het om kinderen ging. Het zou een zeer losbandig zooitje zijn. Ondertussen waren er ook roddels van fraude en geldstromen die diep verborgen moesten blijven. Het feit dat Bhagwan Rajneesh de onofficiële eigenaar van zesennegentig Rolls Royces was, zal ongetwijfeld mee hebben gespeeld.

 

In 1985 is het uit met de pret. 

In september vertrekt geheel onverwacht zijn privé-secretaresse, Ma Anand Sheela. Zij vertrekt samen met verscheidene anderen met wie zij de dagelijkse leiding had van de commune. Hun overhaast vertrek wordt verklaarbaar als er een heel scala aan onwettige praktijken aan het licht komen.

In oktober wordt Bhagwan gearresteerd. Aangezien hij niet de dagelijkse leiding had en zich daarmee ook niet bezig hield, komt hij vrij met een boete van 400.000 dollar en het bevel Amerika te verlaten. Met een privé-vliegtuig vertrekt hij onmiddellijk naar India.

In de tijd die volgt wordt hij overal als ongewenst persoon het land uitgezet of zelfs als toerist geweigerd. Het wordt een omzwerving via Nepal, Griekenland, diverse West Europese landen en Urugay. Zij naam en zijn ‘leer’ is besmet geraakt.

In juli 1986 komt hij terug in Bombay, waar hij voor een half jaar te gast is bij een vriend. In januari 1987 gaat hij terug naar zijn ‘oude’ ashram in Pune waar zijn volgelingen hem weer opzoeken.

 

In 1989 verandert Bhagwan Rasjneesh zijn naam naar Osho. In de Zen traditie is ‘Osho’ een benaming voor een spirituele meester. Zijn gezondheid verslechtert steeds meer en hij overlijdt op 19 januari 1990 op 58 jarige leeftijd. De urn met zijn as wordt op de ashram bijgezet en wordt nog steeds door duizenden volgelingen per jaar bezocht.

Osho is schrijver van veel boeken, inspirator van diverse soorten tarotkaarten, auteur van meerdere CD’s en DVD’s. En dat alles om zijn wijsheid te verkondigen.

Hij wordt gezien als een meester en als een oplichter. Feit blijft dat hij een rijke erfenis achtergelaten heeft in geschrift en op beeld en dat hij nog steeds als zeer wijs mens omschreven wordt.

 

Ostara

Het equinox ostara feest is 21 maart wanneer de dag en nacht even lang zijn en wordt gezien als het vruchtbaarheidsfeest. Het zonnekind is een jongvolwassene geworden en zoekt de aandacht van de Godin. Dit is het christelijke paasfeest.

 

8>  Er zijn acht jaarfeesten die sabbats worden genoemd en die vormen samen een zogenaamd jaarwiel. Een cyclus van geboorte, groei, verval en de dood. Waarna met de wedergeboorte de cyclus opnieuw begint. (Binnen diverse tradities zijn er verschillende namen voor hetzelfde feest en hebben ze soms ook een afwijkende datum.)

2>  Er zijn twee zonnewendes op 21 december midwinter Yule en op 21 juni midzomer Litha.

2>  Er zijn twee equinoxen wanneer dag en nacht even lang zijn te weten 21 maart Ostara en 21 september Mabon.

4>  Er zijn vier zaai en oogstfeesten die overgangsfeesten (naar een nieuw seizoen) genoemd worden. 2 februari Imbolc, 30 april Beltane, 1 augustus Lughnasad en 31 oktober Samhain.

  • Kijk bij DWARRELS bij BLOGS voor het hoofdstuk Maan en Maanfeesten

 

 

Oude pijn helen

Geuren, beelden en geluiden (zintuigen) kunnen voor een bliksemsnelle associatie zorgen uit het verleden, waardoor de herinnering tevoorschijn komt. Ook op onverwachte en ongepaste momenten. Nu is na onderzoek duidelijk geworden dat wij de herinnering elke keer dat wij hem ophalen uit losse componenten ter plekke opbouwen. Een belangrijk gegeven, want daardoor is ook duidelijk dat er gestuurd wordt en gestuurd kan worden. Juist daarom is het ook zo belangrijk om een (traumatische) ervaring te bespreken, te benoemen en daarmee te verwerken. Maar wel op jouw tijd. Op het moment dat jij het nodig vindt.

Ergens in je leven en/of spirituele groei zal er een moment komen dat het tijd wordt, dat je die oude ballast uitpakt en bekijkt.  Dat je oude last uit sorteert en oude pijnen gaat helen door er opnieuw naar te kijken en de emoties die erbij horen onder ogen ziet. 

  • Kijk bij DWARRELS bij BLOGS voor het hoofdstuk Kast Opruimen

 

Oude volkeren en hun kennis

Bij vele ‘oude’ culturen leeft de overtuiging dat toen De Schepper de aarde schiep, hij bij het creëren van de mensheid ervoor gekozen heeft om ze te verdelen in vier rassen. Het verhaal gaat dat hij tegen de mensheid zei: Ik ga jullie elk één van de vier windrichtingen opsturen en na verloop van tijd ga ik jullie veranderen in vier kleuren. Ik geef jullie alle vier een bepaalde kennis mee, die jullie verder moeten ontdekken en leren beheersen. Wanneer jullie opnieuw samenkomen, zullen jullie deze verworven kennis met elkaar gaan delen. Dan kunnen jullie in vrede samenleven op deze aarde en zal er een grote beschaving tot stand komen.

De profetie die bij veel oudere culturen voorkomt is dat de vier rassen met de bijbehorende elementen weer in balans en samen moeten komen.  Door samen te werken wordt de heilige cirkel van het leven weer verbonden en komt de mensheid weer in contact met het vijfde element: ether.

  • Kijk in de SCHATKAMER. Daar vind je informatie over het boek De Schatkamer waarin je meer uitleg en verdieping van het hoofdstuk De legende van de Vier Rassen vind.

 

 

Oude ziel

Binnen het spirituele wordt heel vaak gesproken over oude zielen.

Wat er mee bedoeld wordt is dat iemand zo wijs is, dat die kennis en inzichten niet van één leven zouden zijn. Dat die ‘oude ziel’ heel veel keren eerder gereïncarneerd moet zijn en in al die eerdere levens heel veel wijsheid en ervaringen heeft opgedaan. Dat het hele  wijze mensen zijn.

Ook wordt er over oude zielen gesproken als kinderen op heel jonge leeftijd een talent tonen dat niet overeenkomstig is met hun leeftijd, omgeving of normale kunnen.

 

Overgaan

De periode tussen sterven en op zijn plaats komen in de sferen duurt niet zo lang. Het halfstoffelijke lichaam (met zijn geest) weet precies waar het zijn moet en de ziel die het halfstoffelijke lichaam bewoond heeft gaat als een twee-eenheid mee.

 

Toch kan het gebeuren dat iemand niet goed overgaat. Als de persoon door bijvoorbeeld een moord of door een ongeluk komt te overlijden, dan kan het zijn dat de ziel niet doorheeft dat het fysieke lichaam weg is. Maar ook wraak, hele sterke haatgevoelens of andere hele sterke emoties, kunnen de ziel op aarde houden. Meestal zijn het dan de dierbaren en of gidsen uit hogere sferen die het halfstoffelijke lichaam ophalen.

Maar als het een zeer eigenwijs iemand is die het weer beter weet, zal het voor de dierbare moeilijk worden om hem mee te krijgen.

 

Omdat het halfstoffelijke lichaam ook beschikt over ‘zintuigen’ waardoor de geest in verwarring kan raken, kan zo’n aardgebonden, dolende geest behoorlijk geïrriteerd raken, omdat hij denkt dat hij nog fysiek aanwezig is terwijl iedereen hem volstrekt terecht negeert. Zulke dolende geesten zouden verantwoordelijk zijn voor plotselinge windvlagen, klopgeluiden en allerlei spelletjes met bijvoorbeeld elektriciteit.

Persoonlijk vind ik dat een prachtig idee voor een horror film, maar is niet conform de indruk die ik heb van ‘het hogere’. Ik persoonlijk denk dat die windvlaag of die klopgeluiden eerder van een dierbare afkomstig zijn die je zo wil laten weten dat hij of zij er nog is. Of misschien is het weer een van de geintjes van ‘Ome Piet’. En spoken in een kasteel? Niets zo woest aantrekkelijk als zo’n spooky place, dus goed voor de reclame en de inkomsten.

 

Wat niet wegneemt dat er dolende geesten zijn. En ook geesten die al veel langer aardgebonden zijn. Want het is beslist nog niet zo lang dat men kan erkennen dat er ‘iets’ is, zonder de angst dat je in een dwangbuis afgevoerd wordt.  Juist omdat de dolende geesten veel meer gericht zijn op het aardse bestaan zal een medium makkelijker contact met hem kunnen maken en de dolende op het licht kunnen wijzen, waarna gidsen hem kunnen ophalen.

 

Engels medium Paul Jacobs zegt dat er geen kwestie is van vastzittende of verloren zielen. Ook al blijven mensen na hun overlijden wat langer hangen uiteindelijk gaat iedereen naar de andere sfeer. Hij zegt ook dat je niet bang hoeft te zijn voor de geesten. Ze doen je niets. Want er is geen kwade of goede kracht, er is maar één kracht.

  • Kijk bij ZIELDANSEN. Verdere verdieping en uitleg is te vinden in de orakelkaartenset DANSEN MET JE ZIEL, om te zien wie de beschermers van je ziel zijn. Kijk bij het hoofdstuk Dodenrijk.

 

 

Overgave

Overgave, loslaten, transformeren, je openen. Eigenlijk hetzelfde: controle loslaten zodat er ruimte komt voor het nieuwe of de controle loslaten zodat dat wat klaar en oud is van je af mag glijden.

 

Tijn Touber (in spoedcursus Verlichting) beschrijft overgave als volgt. Overgave is geen weerstand bieden tegen wat is.

Paulo Coelho vergelijkt in zijn boek Brida overgave met seksbeleving. Hij schrijft dat je seks pas in haar volle intensiteit kan ervaren en een orgasme kan krijgen, als je de controle verliest. Quote: Als we met iemand naar bed gaan, geven we de ander toestemming niet alleen met ons lichaam één te worden, maar met onze hele persoonlijkheid. Dan zijn het de zuivere krachten van het leven die met elkaar communiceren, onafhankelijk van ons – op zo’n moment kunnen we niet verbergen wie we zijn. Unquote.

 

Overgave is van de hoge duikplank springen zonder dat je ooit gezwommen hebt. Het is bungeejumpen en paragliden zonder twijfel. Je kan niet vliegen als je met je voeten op de grond staat, je kan niet diepzeeduiken als je met je hoofd boven water wilt blijven.

 

 

Overleden dierbaren

Een overleden dierbare heeft zijn aards lichaam verlaten en hier achtergelaten. Zijn ziel en geest zijn vertrokken naar Het Licht, De Hemel, Het Zomerland, De Bron van het Grote Geheel waar het Dodenrijk deel van uit maakt.

Gelukkig wordt steeds helderder dat als een dierbare zijn aardse lichaam verlaten heeft, de energie van hem of haar nog niet vertrokken is. Dat men nog steeds heel dichtbij is en met één gedachtesprong er weer direct bij is.

Voor velen een troostende gedachte.

  • Kijk bij ZIELDANSEN. Verdere verdieping en uitleg is te vinden in de orakelkaartenset DANSEN MET JE ZIEL, om te zien wie de beschermers van je ziel zijn. Kijk bij het hoofdstuk De Bron van het Grote Geheel. 

DSCN0183.JPG
bottom of page