top of page

F  Woorden 

Familieopstellingen

Familieopstellingen is een relatief nieuw begrip en is een werkvorm uit de psychotherapie. Het is ontwikkeld door de Duitse Bert Hellinger. Het is een methode waarin je antwoorden krijgt over relaties door (heel simpel omschreven) anderen die een toneelstukje opvoeren en jou zo een spiegel voor houden. Door de lichaamstaal en door de dingen die gezegd worden krijg jij antwoorden op jouw vragen.

 

Hoe gaat het:

Er is iemand die ik gemakshalve een ‘cliënt’ noem. De ‘cliënt’ heeft een vraag over relaties, over zijn werk etc.

Er is een ‘begeleider’ die de familieopstelling leidt.

Er  zijn ‘representanten’, dat zijn mensen die op een bepaalde plaats gaan staan en mensen uit het leven van de cliënt vertegenwoordigen. De representanten zijn dan bijvoorbeeld de moeder, vader, zus, broer, kind, opa of oma van de cliënt.

Wat er nu gedaan wordt is dat de cliënt één voor één ‘representanten’ kiest voor zijn of haar familieleden. Vervolgens worden deze representanten door de cliënt intuïtief in de ruimte neergezet.

Doordat de begeleider nu vragen gaat stellen aan de representanten of door aan hen te vragen zich geluidloos (dus zonder commentaar)  te verplaatsen worden patronen in relaties en verhoudingen heel inzichtelijk.

 

Het is zo bijzonder om mee te maken hoe representanten de energie en gevoelens van de familie kunnen weerspiegelen, zonder deze familie te kennen. Mensen waarvan je denkt dat ze heel ver weg van je staan blijken bot boven op je te staan. Anderen waarvan je dacht dat ze dichtbij waren blijken heel ver weg te zijn of met hun rug naar je toe te staan. Kinderen die verstikken omdat hun ouders pal op de huid zit.

De eerste keer dat ik in een familieopstelling mee deed waren we met z’n drieën. De begeleider, de ‘cliënt’ en ik de representant. We gebruikten gekleurde onderzetters voor verschillende mensen. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik verbluft was over wát ik zei en over mijn lichaamstaal. Want ik zei dingen waar ik niets van wist en toch kon ik het benoemen. Na afloop bleek dat ik dingen gezegd had, die zo raak waren.

 

Familieopstellingen zijn dan ook ideaal om inzicht te krijgen, juist in de dingen waar je vaak in vastloopt.

Maar……… een familieopstelling is ook als naakt zwemmen in een stormende oceaan. De coach is dan jouw reddingsboei / reddingsboot. De zuiverheid van de coach is dus essentieel voor een veilige familieopstelling.

 

 

Feng shui

Feng shui is van oorsprong Chinees en het gaat over het vangen van de ‘kosmische adem’. Het gaat erom om de

samenwerking en daarmee de kracht van water en wind te gebruiken. Om de energie die jou omringt gunstig te

gebruiken. Door met kennis van Feng Shui je leef- en werkomgeving zo in te richten dat er een harmonieuze chi

stroomt, ontstaat er harmonie en daarmee balans tussen Yin en Yang.

 

Feng shui is de combinatie van jouw Kua getal, de elementen, de windrichtingen en trigrammen, en nog veel meer elementen die tezamen bepalen welke chi (energie) goed voor je is en welke plek geluk brengt, waar je gezondheid gunstig beïnvloed wordt etc. Oneerbiedig gezegd is het een soort binnenhuisarchitectuur die bepaalt waar het bankstel, de eetkamerstoel, het bureau, het bed maar ook de oven/gasfornuis moeten staan om jouw gunstige energie te vangen. Verder wordt er heel veel met gelukssymbolen gewerkt en uiteraard zijn er dingen die je absoluut vermijden moet.

 

Feng shui betekent dat als de positieve sheng-chi, dat kosmische adem betekent, goed stroomt en dat het je lukt om de shar-chi, dat de dodende adem betekent, weet te vermijden. Als alles in goede orde staat en de energiestromen van de Feng shui goed lopen dan zal je een goede balans hebben. Daardoor zal je ti choy, dat aards geluk betekent en ren choy, dat menselijk geluk betekent gunstig kunnen beïnvloeden. Dan zal tien choy, dat hemels geluk betekent vanzelf op je pad komen.

 

Feng shui was rond 1995 een hype in Nederland. Inmiddels is de belangstelling grotendeels verwaaid. Waarschijnlijk omdat het ook voor ons westerlingen te gecompliceerd is om zelf uit te rekenen en mee te werken. Gelukkig zijn er mensen die zich de studie eigen gemaakt hebben, die je bij jou thuis uit kan nodigen en het voor jou uit kunnen rekenen/tekenen.

 

 

Fijnestoffelijk lichaam

Spiritualisten spreken van een etherisch lichaam. Anderen noemen hetzelfde astraal lichaam, lichtlichaam, energielichaam, fijnestoffelijk lichaam. Ook wel lichtend lichaam genoemd.

 

Ik vergelijk de aura rondom het lichaam graag met de warmte van een vlammetje; je ziet het niet maar het is er wel.  Heel simpel uitgelegd kan je het ook vergelijken met de stralen van een lichtbron. Als je bijvoorbeeld een hand voor een lamp houdt, krijg je een lichtkrans om je hand heen.

Maar ik zou ook kunnen zeggen dat  ‘jouw ik’ op een ei lijkt; de dooier is ons lichaam, het eiwit is de aura met daarom heen een schaal.

 

De aura is, voor zo ver we het nu weten, opgebouwd uit zeven lagen. Je kan ook zeggen: een aura is net een ui, die ook uit diverse lagen bestaat. De meeste mensen kunnen elkaars aura niet zien, onbewust voelen vaak wel. Je bent alleen in een ruimte en je “voelt” dat er iemand is binnengekomen, zonder dat je dit gezien hebt. Baby’s en kleine kinderen schijnen nog wel aura’s waar te nemen. Het is een gave die als je het niet “onderhoudt en oefent” verdwijnt.

Voor alle duidelijkheid, iedereen en alles heeft een aura om zich heen.

Het fijnestoffelijk lichaam is onderdeel van de aura. Zie voor verdere uitleg: Aura

  • Kijk bij ZIELDANSEN. Verdere verdieping en uitleg is te vinden in de orakelkaartenset DANSEN MET JE ZIEL, om te zien wie de beschermers van je ziel zijn. Kijk bij het hoofdstuk Aura.

 

Flow

Als je in een staat van flow bent verdwijnt ‘ik en de tijd’. Zelfs een kind met ADHD verstilt als het in een concentratie is van iets waar zijn passie ligt. Daar waar je interesse ligt kan je in een flow komen. Bijvoorbeeld als ik sta te schilderen en er op de achtergrond een muziekje speelt dat me niet stoort of mijn aandacht vraagt, kan het gebeuren dat ik voor een uur één ben met doek, verf, penselen terwijl ik meezing met de muziek. Dat al het andere om mij heen vervaagt is.

Of als je mediteert, al dan niet geleid of met of zonder muziek, kan je in een flow komen. Als ik creërend schrijf (dus niet het rationele redigeren) kan ik in een flow komen en de tijd vergeten.

De onbewuste geest stuurt veel meer aan dan de bewuste geest, dus hoe harder jij je hoofd dwingt om in een flow te komen, hoe harder het zal vechten om ‘erbij te blijven’. Loslaten helpt, bewust mindfulness ook.

  • Kijk in de SCHATKAMER. Daar vind je informatie over het boek De Schatkamer waarin je meer uitleg en verdieping van het hoofdstuk Bewustzijn vind.

feng shui tekening.jpg
bottom of page