top of page

Dit is de laatste post op Social media. Onderstaand vind je de gehele tekst (die mogelijk niet zichtbaar was op Instagram of LinkedIn) 

Wil je eerdere, oudere post lezen, klik dan hier 

Ik wéét dat er talloze mensen zijn die net als ik hele sensitieve, spirituele mensen zijn, maar  die door opvoeding, omgeving en nare ervaringen het spirituele niet durven te ontdekken. Wat als ik jou op een veilige en nuchtere manier uitleg hoe de aardse wereld en de voor ons (meestal) onzichtbare wereld samenwerken?

Ik weet zeker dat ik je angst en twijfel weg kan nemen. I have been there, have done that.

Meld je aan voor de nieuwsbrief  of kom naar een van mijn ontmoetingscirkels ‘Opening doors within’. Of koop mijn boeken en lees hoe ik de spirituele werelds zie. 

14   Ik ben niet occult     31 augustus 2023 

‘Als jij als medium spreekt, spreek je namens de duivel, als ik met ‘tongen’  spreek,

spreek ik namens God’. Dit is wat mij letterlijk gezegd werd door iemand van de

Pinkstergemeente. Of, als Jehova variantie hierop: Jij spreekt met de doden en

met geesten, dus jij bent occult. Elke hardcore protestant in welke variatie ook, zal

hetzelfde zeggen. Een behoorlijk kort door de bocht oordeel, dat maar al te vaak

gezegd wordt. Waarom? Ik denk angst en vooral een niet weten.

 

Wat is occult? Occultisme wordt gebruikt als verzamelnaam voor van alles en nog wat dat heel vaag met ‘het spirituele’ aangeduid zou kunnen worden. Het woord occult  komt uit het Latijn en betekent zoveel als verborgen, bovennatuurlijk, een geheime wetenschap en esoterische kennis die alleen voor ingewijden toegankelijk is. Afhankelijk van wie je spreekt, zal er meer of minder tot het begrip occult behoren. Als je een Jehova’s getuigen of een fanatieke kerkganger spreekt dan ben je al occult als je een tarotkaart vasthoudt. Spreek je daarentegen een vrijmetselaar of heks dan wordt het pas verdacht occult als je met zwarte magie in de weer bent.

 

Waarom dan het scherpe oordeel van ‘kerkelijke mensen’? Wat ik al zei, onwetendheid. Maar veel meer zal meespelen dat het door de kerk verboden wordt ‘om buiten de lijntjes te kleuren’ en zelf op zoek te gaan naar de antwoorden op levensvragen. Want de kans dat iemand dan lastige vragen gaat stellen is onvermijdelijk, dus lastig, want het geeft onrust in een groep makke schapen. De protestante kerken hebben dat de laatste 50 jaar binnen de katholieken kerk zien gebeuren en trekken de teugels extra strak aan.

 

Maar de grap is dat als ik aan een ‘gelovige’ een prachtige roos laat zien en ik vraag wat zie je, krijg ik nooit terug: de hand van God, zijn schepping. Terwijl ik in alles om mij heen de hand van God zie…… en daar mega dankbaar voor ben. Ben ik dan occult omdat ik me realiseer dat het Goddelijke in alles om mij heen is? Dus ook in de energie van (mijn) overleden dierbaren?

bottom of page